Ας γνωρίσουμε τα γλυπτά της Θεσσαλονίκης

Περιήγηση στο ανατολικό τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης και διερεύνηση του σύγχρονου προσώπου της όπως αυτό αποτυπώθηκε στα έργα της δημόσιας γλυπτικής προτείνει το Thessaloniki Walking Tours για το πρωί της Κυριακής 21 Απριλίου.

Ξεκινώντας από τη βορειοδυτική πύλη της Διεθνούς Έκθεσης και το διάσημο έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου, το πρώτο δημόσιο γλυπτό σύγχρονης τέχνης στη Θεσσαλονίκη, οι συμμετέχοντες θα εντοπίσουν τις πιο σημαντικές στιγμές της δημόσιας γλυπτικής που βρήκαν τη θέση τους στο δημόσιο χώρο και επιχειρούμε να συνδεθούμε βαθύτερα και πιο ουσιαστικά μαζί τους.

Με ξεναγό τη Χριστίνα Μαβίνη θα ανακαλύψουν έργα αγαπημένων και βραβευμένων καλλιτεχνών που έχουν κάτι σπουδαίο να μας πουν είτε βρίσκονται τοποθετημένα σε περίοπτη θέση είτε καλά κρυμμένα στον αστικό ιστό της πόλης.

Ιδιαίτερος σταθμός στη διαδρομή τα γλυπτά που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του πρώτο μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Το βιομορφικό αρχιτεκτονικό έργο του βραβευμένου γλύπτη Φιλόλαου Τλούπα, η υδροκίνηση στις Ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου, τα γλυπτά του «τελευταίου ακροβάτη του μοντερνισμού» Κώστα Κουλεντιανού αλλά και εκείνα του Κλέαρχου Λουκόπουλου, του Δημήτρη Κατζουράκη, του Στήβεν Αντωνάκου, και της Άλεξ Μυλωνά, έρχονται να δώσουν πληροφορίες για το σύγχρονο εικαστικό τοπίο στην Ελλάδα, τη σχέση με το διεθνή χώρο, τις επιρροές και τις διαδικασίες αφομοίωσης των εικαστικών κατακτήσεων από την ελληνική εικαστική σκηνή.

Σταθμός στην περιήγησή αποτελεί και η καλά κρυμμένη 88η Κατάκρυψη του Δημήτρη Αληθεινού αλλά και τα έργα τέχνης των Βαρώτσου, Filippov, Κ.Τσόκλη και Γ.Τσακίρη στην πλατεία ΧΑΝΘ που θέτουν ακόμα πιο καίρια τη σχέση του καλλιτεχνικού έργου με το δημόσιο χώρο, τους όρους αποδοχής του από το κοινό.
Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος και οι δημοφιλείς, πολυφωτογραφημένες «Ομπρέλες» της Νέας Παραλίας, το διάσημο πλέον τοπόσημο αποτελούν το ιδανικό φινάλε μιας διαδρομής με φόντο ένα μοναδικό κάθε φορά ορίζοντα.

Σημείο συνάντησης: Άνω πύλη ΔΕΘ (γλυπτό Ζογγολόπουλου)

Ώρα: 11 το πρωί

Συμμετοχή: 10 ευρώ

Πληροφορίες – κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com & 6978186900 – 1

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s