Μενού για… χορτοφάγους, που να βασίζονται σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και να προσφέρονται, για παράδειγμα, στα εστιατόρια των κρουαζιερόπλοιων, πρότεινε, ως έναν τρόπο ανάπτυξης στον τομέα της Διατροφής, ο πρώην υπουργός, Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ερευνητής, Αθ. Τσαυτάρης, μίλησε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την ελληνική διατροφική παράδοση ώστε να δρομολογήσει ισχυρές αναπτυξιακές επιλογές.
Όπως είπε, η μακροχρόνια παράδοση εσωκλείει γιγάντια συσσωρευμένη γνώση, ενώ παρουσίασε ένα ερώτημα μπροστά στο οποίο βρίσκονται συχνά οι ερευνητές: πώς είναι δυνατόν πράγματα που οι επιστήμονες έμαθαν «χτες», να είχαν τόσο ευρεία εφαρμογή στην ελληνική παράδοση χωρίς οι άνθρωποι να γνωρίζουν γενετική ή μεταγονιδιωματική;
Συνδέοντας τη γενετική με τη διατροφή, ο κ.Τσαυτάρης επισήμανε μεταξύ άλλων τη μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία που συνιστά για την Ελλάδα το γεγονός ότι ένα μεγάλο γκρουπ καταναλωτών, οι χορτοφάγοι, θα ξεπεράσουν το 30% του πληθυσμού μέσα στην επόμενη πενταετία.
Λόγω των διατροφικών συνηθειών τους, οι χορτοφάγοι δεν λαμβάνουν σημαντικά στοιχεία, που βρίσκονται πχ, στο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, επί αιώνες στα ελληνικά μοναστήρια για παράδειγμα, το κρέας έχει σχεδόν εξοβελιστεί από τη διατροφή, αλλά οι άνθρωποι διατηρούν άριστη υγεία, προσλαμβάνοντας τα αναγκαία θρεπτικά στοιχεία από τροφές όμως το ταχίνι ή ο χαλβάς.
«Μια μεγάλη ευκαιρία θα μπορούσε να είναι να προσφέρουμε στους χορτοφάγους, ακόμη και πάνω στα κρουαζιερόπλοια, ένα έτοιμο φυτοφαγικό διαιτολόγιο, δοκιμασμένο επί αιώνες στην ελληνική παράδοση, βασισμένο σε ταχίνι, χαλβά κτλ. Επίσης, γιγάντιες αξίες υπάρχουν σε γαλακτοκομικά όπως τα αριάνι ή στα τουρσιά (προβιοτικά), αλλά και το σκορδόξυδο» κατέληξε ο καθηγητής.