Το καφενεδάκι που… αντιστέκεται

Του Δημήτρη Γαλαμάτη*


Στην Γ. Μπακατσέλου, ένα μικρό στενό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που συνδέει την Εγνατία με τη Φιλίππου, βρίσκεται ο “ΘΟΔΩΡΗΣ”, ένα μικρό, κλασικό,..αληθινό καφενείο, μια τρύπα στην κυριολεξία, που σερβίρει καφέ και ψιλομεζέδες, συνοδεία τσίπουρου, ούζου ή μπύρας, υποβρύχιο κι άλλα τέτοια είδη καφενείου.


Έχει όλο κι όλο 6-7 ψευτοτραπέζια και καμιά 20αριά καρέκλες, όλα ξύλινα κι όλα παλιακά. Δεν έχει τραπεζοκαθίσματα στο στενό μπροστά του πεζοδρόμιο, παρά μόνο ένα, με δύο καθίσματα για τους…καπνιστές. Οι θαμώνες του σταθεροί, κυρίως μεσήλικες της γειτονιάς και κάποιοι περιστασιακοί, όπως κι εγώ, που συνήθως πίνουν ένα βιαστικό πρωινό καφέ, πριν ξεκινήσουν για τις δουλειές τους. Ο κάθε πελάτης ζήτημα να αφήνει πάνω από 5 ευρώ ανά κατανάλωση, ενώ το πελατολόγειό του είναι κι αυτό ολιγάριθμο.
Το φτωχικό αυτό καφενεδάκι ανήκει στον
Θόδωρος Οφλίδης, έναν ομογενή παλιννοστήσαντα πόντιο, από αυτούς που εμείς οι “μοντέρνοι Ευρωπαίοι” αποκαλούμε υποτιμητικά και απαξιωτικά…Ρωσοπόντιους, που ήρθε στην Ελλάδα από το Σουχούμ της Απχαζίας το 1990 και το άνοιξε το 1996. Από το ’96 μέχρι και σήμερα ο Θόδωρος ζει την οικογένειά του από αυτήν την…τρύπα. Δεν έχει ιστοσελίδα, δεν κάνει προμόσιον, δεν νοθεύει το χαρακτήρα των ειδών και των υπηρεσιών του καφενείου του, δεν έχει τραπεζοκαθίσματα, δεν έχει…κύκλωμα και γνωστούς, δεν έχει με λίγα λόγια κανένα από τα…must της επιτυχίας του επιχειρείν, όπως τα προσδιορίζουν τα σύγχρονα εγχειρίδια της “σίγουρης επιτυχίας”. Κι όμως παρά όλες αυτές τις ελλείψεις του εξακολουθεί να ζει, να δηλώνει ευτυχισμένος και να περπατά υπερήφανος.
Ο Θόδωρος όμως, αυτός ο…Ρωσοπόντιος, έχει κάτι που η συντριπτική πλειοψηφία, όλων ημών των Ελληναράδων, δεν έχουμε: έχει αληθινή και έμπρακτη αγάπη για την Ελλάδα. Είναι γνήσιος πατριώτης! Και εξηγούμαι:
Στο καφενείο του, που οι ημερήσιοι τζίροι σπάνια φτάνουν τριψήφιο νούμερο, έχει και λειτουργεί POS!! Την ίδια στιγμή που η μισή Ελλάδα, ιδιαίτερα δε κατηγορίες επαγγελματιών με υψηλότατους τζίρους, αναζητά παραθυράκια εξαίρεσης από τη χρήση του, ενώ η άλλη μισή, είτε δεν το χρησιμοποιεί, είτε κάθε λίγο και λιγάκι δηλώνει βλάβη του, αυτός το έχει και το λειτουργεί, για να χτυπήσει κι έτσι αυτόματα να δηλωθεί ως έσοδο ο γλυκύβραστος του 1,5 ευρώ και η γκαζόζα των 80 λεπτών..
Στο καφενείο του, τηρώντας κατά γράμμα το νόμο, απαγορεύει το κάπνισμα, όχι τώρα, αλλά από την πρώτη μέρα της ψήφισής του. Το αυτοκόλλητο απαγορευτικό σήμα στην τζαμαρία της εισόδου δεν είναι ούτε διακοσμητικό, ούτε παραπλανητικό για τους όποιους ελεγκτές. Είναι κι αυτό πραγματικό και προειδοποιητικό για τους πελάτες του. Στη φωτογραφία φαίνεται ένας, που μόλις πριν βγήκε στο έξω τραπεζάκι για να καπνίσει. Την ίδια στιγμή που σε καμιά σχεδόν γωνιά της Ελλάδας δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος και το βασικό επιχείρημα των επαγγελματιών του χώρου, με πολυτελή και πολυσύχναστα καταστήματα, είναι ότι αν τον εφαρμόσουν χάνουν πελάτες, ο Θόδωρος των 80 και 90 ευρώ τζίρο και των 30 πελατών, τον εφαρμόζει με…δρακόντειο τρόπο, χωρίς εξαιρέσεις και κυρίως χωρίς γκρίνια..
Στο καφενείο του τέλος, σήμερα ανήμερα της εθνικής μας γιορτής, κυματίζει η ελληνική σημαία! Την ίδια στιγμή που ψάχνεις με το κυάλι στα μπαλκόνια της ελληνικής μεγαλούπολης να βρεις σημαία, στα δε μεγάλα και in μαγαζιά, που σήμερα ξεπουλάνε μπακαλιάρο και οι θαμώνες τους υπό τον ήχο των διπλοπενιών και τα μεράκια του τσίπουρου και του κρασιού βροντοφωνάζουν “ζήτω η Ελλάδα!” δεν υπάρχει όχι αληθινή σημαία, αλλά ούτε σε φωτογραφία, ούτε καν εκτυπωμένη σε χαρτοπετσέτα, ο …Ρωσοπόντιος την έχει βιτρίνα, φάτσα στο κουτούκι του από χθες, όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες!..
Τα γράφω όλα αυτά γιατί το συμπτωματικό μεσημεριανό μου πέρασμα από εκεί και η εικόνα της σημαίας που αντίκρυσα, με ώθησε να ξετυλίξω στο μυαλό μου με κινηματογραφική ταχύτητα την ιστορία και το βίο του Θόδωρου κι έτσι εν τέλει να αισθανθώ ευτυχής, γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να προσδιορίσω με απόλυτα αληθινό και κυριολεκτικό τρόπο την έννοια της λέξης “πατριώτης”. Μιας λέξης που κακοποιήθηκε όσο καμιά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης και μέσο τόσο για να φτιαχτούν άνθρωποι, όσο και για να καταστραφούν προσωπικότητες.
Αυτό λοιπόν είναι πατριώτης, μια έννοια που πηγάζει από αυτό που ο Θόδωρος επέλεξε, ως σταθερή στάσης ζωής, να ακολουθήσει.
Κι αυτή θα είναι στο εξής για μένα η έννοια της λέξης και για τις στιγμές της αυτοκριτικής μου, αλλά κι ως απάντηση στα παιδιά μου όταν θα με ρωτάνε:”μπαμπά, τι σημαίνει πατριώτης;”


*Ο Δ. Γαλαμάτης είναι μέλος της Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s