Στο απολιθωμένο δάσος της Νυμφόπετρας

Του ΝΩΝΤΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

 

Σε κοντινή απόσταση απο τη Θεσσαλονίκη {56 χμ.),στον παλιό δρόμο απο Λαγκαδά προς τον Προφήτη, συναντάμε τις Νυμφόπετρες.

Ένα εξαιρετικό γεωλογικό φαινόμενο,όρθιων ιδιόμορφων σχηματισμών βράχων από τραβερτίνη. Ένα μικρό, πυκνό πέτρινο δάσος,που μαρτυρά την έντονη γεωλογική δραστηριότητα της περιοχής.
Όμως, οι μύθοι και οι λαικές δοξασίες κάνουν ακόμη πιο μαγευτικό το τοπίο,που έχει άλλωστε ανακηρυχθεί μνημείο της φύσης.
Κυνηγοί, λέει, που αναζητούσαν τα θηράματα τους μέσα στο δάσος, συνάντησαν στην πηγή νύμφες που λούζονταν στα κρυστάλλινα νερά.Οι άνδρες παρακολουθούσαν τις γυμνές κοπέλες στα παιχνίδια τους με το νερό, μόνο που η θεά Άρτεμις είχε άλλη γνώμη και πέτρωσε τους ασεβείς θηρευτές,για να θυμίζουν στο διηνεκές ότι δεν μπορεί κανείς να αντικρίζει το Θείο δια γυμνού οφθαλμού.
Άλλος λαϊκός μύθος, αναφέρεται στη νυφική πομπή που μαρμάρωσε από την κατάρα της μάνας, μιας και η νύφη ήταν ελαφρώς καταχράστρια και πήρε φεύγοντας από το σπίτι και τα πράγματα της μάνας της.
Όπως και να ‘χει, η τοποθεσία είναι θαυμάσια και στο κατάλληλο σημείο για στάση ή  πικ-νικ. Εκτός από την φυσική ομορφιά του τοπίου, διαθέτει παγκάκια, σκιά και νερό.
Αρκεί, οι αναχωρούντες να αφήσουν τον χώρο καθαρό και τις αιώνιες πέτρες ολόκληρες…

Κείμενο και φωτογραφίες του Νώντα Στυλιανίδη. Παρακαλείστε, σε περίπτωση αντιγραφής να μνημονεύσετε όνομα και πηγή.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s