Έληξαν. Τα πετάω;

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί αν τα τρόφιμα που έχετε στο ψυγείο είναι για πέταμα; Διαβάζετε την ημερομηνία λήξης: Έχε περάσει προ πολλού. Το βούτυρο, όμως, στο ψυγείο σας, δείχνει φρεσκότατο…

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα διατηρούνται ακόμη και μετά την ημερομηνία λήξης, σε πολύ καλή κατάσταση. Αφήστε που, μερικά τρόφιμα, δεν… λήγουν ποτέ!

Συγκεντρώσαμε κάποια τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο μας και, πολλές φορές, μας έχουν προβληματίσει:

Ελαιόλαδο

elaiolado_02

Αφήστε το ακόμη και 24 μήνες στο ψυγείο, ή σε ένα ντουλάπι σχετικά δροσερό και σκιερό. Δεν θα πάθει το παραμικρό. Συνήθως το καταναλώνουμε πριν “ταγκίσει”, πριν αποκτήσει, δηλαδή, μια περίεργη όξινη γεύση.

Αυγά

avga_01

Διατηρούνται χωρίς πρόβλημα ακόμη και πέντε βδομάδες μετά τη λήξη τους στο ψυγείο. Αν τα βράσετε και τα ξεφλουδίσετε, βάλτε τα και στην κατάψυξη. Εκεί θα διατηρηθούν για έναν χρόνο επιπλέον. Αν, πάλι, τα διατηρείτε ωμά (προσοχή, όχι στον καταψύκτη) κι έχετε αμφιβολίες για την ποιότητά τους, σπάστε τα σε ένα επίπεδο, ρηχό πιάτο. Αν ο κρόκος σχηματίζει ομοιόμορφο ημικύκλιο, είναι μια χαρά. Αν το ημικύκλιό του δείχνει σα… ξεφουσκωμένη φούσκα, πετάξτε το. Επίσης, αν χαλάσουν τα βρασμένα… μυρίζουν. Αρχικά αμμωνία και στη συνέχεια… δυσωδία!

Γάλα

gala_01

Με τις συνεχείς αλλαγές ημερομηνιών διάρκειας έχουμε… χάσει τη μπάλα. Σίγουρος τρόπος για να καταλάβετε αν χάλασε, είναι ένας: Το βράζετε στο φούρνο μικροκυμάτων για δυο λεπτά, στη μεγαλύτερη θερμοκρασία. Αν η υφή του είναι κανονική, είναι ΟΚ. Αν “κόψει”, είναι για πέταμα.

Γιαούρτι

giaourti_dorkadas_01

Συνήθως διατηρείται 7 με 10 μέρες μετά την ημερομηνία λήξης. Όταν χαλάσει μουχλιάζει. Δεν ενδείκνυται να αφαιρείτε τη μούχλα και να το τρώτε -αντίθετα με άλλες τροφές.

Κέτσαπ

ketsap-spitikh

Διατηρείται ακόμη κι έξι μήνες μετά τη λήξη του, αν βρίσκεται σε ψυγείο. Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να καταλάβουμε ότι είναι για πέταμα: Πιάνει μούχλα…

Μαγιονέζα

magioneza_01

Από τα τρόφιμα που… δεν πετάγονται. Είναι ασφαλή για κατανάλωση ακόμη κι έξι μήνες μετά τη λήξη τους. Όταν αρχίσει να χαλάει, αλλάζει η υφή της και το χρώμα της.

Τουρσί

Απλά… δε χαλάει. Έχει κατασκευαστεί για να αντέξει έναν χρόνο. Μετά από αυτό το διάστημα, θα πιάσει μούχλα. Όταν η ποσότητά του είναι μικρή (σε μεσαίο βάζο) συνήθως καταναλώνεται πριν πάθει το παραμικρό.

Ξύδι

Ksydi_680x588

Το ξύδι είναι… χαλασμένο κρασί. Όταν είναι ακατάλληλο ακόμη και για αυτήν τη χρήση, έχει αλλάξει το χρώμα του και η μυρωδιά του δεν αντέχεται. Από τα τρόφιμα που δεν έχουν σταθερή ημερομηνία λήξης, λόγω των ζυμώσεων που γίνεται σε αυτά.

Μέλι

meli_04

Να το τρόφιμο που δεν χαλάει ποτέ! Καθώς το περιεχόμενό του σε νερό είναι ελάχιστο, το μόνο που μπορεί να πάθει, είναι να ζαχαρώσει. Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο, βάλτε το με το βάζο σε χλιαρό νερό. Θα ξαναγίνει όπως πριν! Την ίδια πρακτική ακολουθούμε και στα γλυκά του κουταλιού, που, επίσης, “ζαχαρώνουν”, αλλά και στα σιρόπια.

Μουστάρδα

moystarda_01

Η βιομηχανική μουστάρδα μπορεί να αντέξει από ένα ως δυο χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης (ανάλογα με το πού την έχετε αποθηκεύσει). Η σπιτική μουστάρδα χαλάει πιο εύκολα.

Κρέμα σαντιγί

Αυτή που είναι σε τενεκεδένιο κουτί αντέχει μέχρι τρεις μήνες μετά τη λήξη της. Η κρέμα σε χάρτινο κουτί αντέχει το πολύ μια βδομάδα μετά την ημερομηνία λήξης.

Βούτυρο

voytyro_01

Ελάτε τώρα που θα πετάξετε το βούτυρο από το ψυγείο! Οι γιαγιάδες μας το κρατούσαν μήνες στο… φανάρι. Το βούτυρο στο ψυγείο διατηρείται κι εννιά μήνες μετά την ημερομηνία λήξης. Μουχλιάζει στις άκρες και είναι από τις τροφές που, χωρίς πρόβλημα, απομακρύνετε τη μούχλα και καταναλώνετε το υπόλοιπο!

Καφές

kafes_03

Υπάρχει ένας… σίγουρος τρόπος να καταλάβετε αν έχει χαλάσει: Η μυρωδιά. Αν δεν σας ικανοποιεί, μην τον βράσετε. Να ξέρετε ότι, σε γενικές γραμμές, ο αλεσμένος καφές μπορεί να αντέξει ακόμη και πέντε μήνες μετά την ημερομηνία λήξης, ενώ αυτός σε κόκκους φθάνει και το οκτάμηνο.

Μακαρόνια

makaronia_01

Από τα τρόφιμα που… ξεχνούν να χαλάσουν τα (ξερά) μακαρόνια του εμπορίου. Βάλτε τα σε ένα σκιερό και, σχετικά, δροσερό ντουλάπι και… ξεχάστε τα. Όταν χαλάνε πιάνουν “μαμούνια” που φαίνονται με γυμνό μάτι. Αν. πάλι, θέλετε, σώνει και καλά, μια ημερομηνία λήξης, καταναλώστε τα άφοβα ακόμη και… δυο χρόνια μετά τη λήξη τους (αν δεν έχουν τα γνωστά “μαμούνια” μέσα στη συσκευασία.

Αλλαντικά

salami_01

Από τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα. Όταν είναι συσκευασμένα μπορείτε να τα καταναλώσετε μόλις 7-10 μέρες μετά την ημερομηνία λήξης. Τα ασυσκεύαστα θα καταλάβετε ότι χάλασαν από τη μυρωδιά και την υφή. Γενικά, αν έχετε την οποιαδήποτε αμφιβολία, μην τα καταναλώνετε.

Τσάι

tsouknida_02

Οι γιαγιάδες μας το κρεμούσαν ανάποδα από την οροφή της κουζίνας και των αποθηκών και, όποτε ήθελαν, έπαιρναν μερικά φύλλα, για να βράσουν. Αυτό και μόνο δείχνει ότι δεν χαλάει εύκολα. Το συσκευασμένο καταναλώστε το άφορα ακόμη κι έναν χρόνο μετά τη λήξη του.

Μπαχαρικά

mpaxarika_2011_600_179822_14331U

Κατασκευασμένα από τη φύση για να διατηρούνται (εκτός της μέντας). Καταναλώνονται ακόμη και τρία χρόνια μετά τη λήξη τους.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s